Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #3 / 2004

Ur innehållet:

OFÖRSONLIG VALKAMP UNDER HÅRD PRESS
När Taiwan valde president hölls samtidigt de två första folkomröstningarna i landets historia. Jan Söderqvist rapporterar från en kampanj med spektakulära inslag.

KALENDERNS MATEMATIK FRAMKALLAS I KYRKAN
Vi firar påsk på våren därför att kyrkan lyckades mäta årets längd med hjälp av solljusets vandring över kyrkgolvet. Lars Nystedt förklarar tidens rörelser.

DET ÄR NÅGOT FEL MED EUROPA
Nathan Shachar menar att européerna bär på ett självförakt som gör oss sårbara för terrorism. Reaktionerna efter dåden i Madrid är terroristernas mest potenta vapen.

LO OCH VÄLFÄRDSSTATEN STÄNGER MÄNNISKOR UTE
Socialdemokratin sätter, då som nu, facket och välfärdsstaten i första rummet, skriver Anders Isaksson. Resultatet blir att de som är utanför förblir exkluderade.

”De kallas pensionärsakvarier, de där protesliknande tillbyggnaderna på hyreshusens fasader. Inglasade balkonger.” Ur Niklas Söderbergs krönika

TEMA: SVERIGE SITTER I KLUSTRET
Det är modernt att stödja dynamiska nätverk – kluster – för att främja ekonomisk tillväxt. Men empiri och teori visar att det inte är självklart att staten kan skapa välfungerande band mellan akademin och industrin. Joakim Stymnelyfter fram att välstånd skapas bäst när företag arbetar i hård konkurrens och Alexandra Waluszewski menar att nätverk kan dö om någon försöker styra dem. Lars Magnusson gör en historisk tillbakablick och påminner om att det finns andra alternativ inom näringspolitiken.

INTERVJU. DEN OBJEKTIVA MORALEN ÄR FÖRNUFTIG
Förnuftet måste återkomma i diskussionen av moral och politik, hävdar filosofen Vittorio Hösle. I ett samtal med Johan Tralau går han till angrepp mot relativismen.

TÄNKANDET GÅR OCH GÅR MEN KOMMER ALDRIG TILL SAKEN
För Hans Blumenberg var filosofi inte bara tanke, utan också eftertanke. Ett typiskt fall av sådan eftertänksamhet finner Bo Isenberg i Blumenbergs ifrågasättande av att Husserl verkligen kom fram till saken.

BILDERNAS BERÖRING MOTVERKADE TRAUMAT
Ofta hävdas att bilder av katastrofer nöter ut medkänslan. Kari Andén-Papadopoulos visar att bilderna av attacken den 11 september tvärtom gjorde det obegripliga gripbart.

GENUSTEORI PROGRAMMERAR FÖRETAGSEKONOMI
Anna Wahl har i sin forskning velat visa att svenska företag är patriarkala. Susanna Popova Hakelius hävdar att Wahls genusteori gjort att hon vantolkat sitt material.

RECENSIONER
RELIGION SOM TERAPI OCH LIVSSTIL
Priset för överlevnad och reproduktion i det religiösa ekosystemet är anpassning till den omgivande kulturen. Vad det innebär i dag är främst en drastisk urvattning av läran. Det får till följd att folk tror som aldrig förr, men att de inte så noga vet vad det är de tror på, skriver Inga Sanner. Inte ens i det gudfruktiga USA kan särskilt många räkna upp fem av tio budord.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Mark Kurlansky, Roméo Dallaire, Nicolas Berg, Pierre Bouretz, Peter Eli Gordon och John Kay.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.